Hoppa till sidans innehåll

Ulricehamn nytt tillskott i SSF:s satsning på regionala utvecklingsmiljöer

18 MAJ 2021 19:31
Sedan 80-talet har Tingsholmsgymnasiet varit godkänt som ett nationellt skidgymnasium. Nu tar man tillsammans med Svenska Skidförbundet nästa grepp och lanserar Utvecklingsmiljö Väst.
  • Skapad: 18 MAJ 2021 19:31

Utvecklingsmiljö Väst blir en regional utvecklingsmiljö som ska stötta yngre elitsatsande seniorer utifrån Ulricehamn.

Att intresset för längdåkning i snabb takt ökar i västra Sverige är vida känt. Nu utvecklar Ulricehamnsbaserade Tingsholmsgymnasiet, med stöd av Svenska Skidförbundet, en regional utvecklingsmiljö för aktiva som vill fortsätta satsa mot sina högt satta mål efter junioråldern.

— Det är ett stort steg framåt och förhoppningsvis ser vi snart flera regionala satsningar som kommer att lanseras. Det nationella konceptet med Svenska Spels elitmiljöer i Umeå, Östersund och Falun kompletteras med regionala utvecklingsmiljöer som kommer att drivas av föreningar och distrikt. Målsättningen är att få igång liknande satsningar på fler ställen i landet där bland annat Stockholm står högt på önskelistan, säger Lars Selin som är utvecklingsansvarig på Svenska Skidförbundet.

Vid Tingsholmsgymnasiet bedrivs sedan 80-talet en nationell idrottsutbildning för åkare i junioråldern. Skidsatsning i kombination med studier gäller vid gymnasiet men för den nya regionala utvecklingsmiljön för seniorer är valmöjligheterna större.

— För att optimera de aktivas träningsvardag kommer vi erbjuda en hjälpande hand för de som vill hitta ett passande deltidsarbete istället för studier. En skidsatsning är ett komplext livspussel där vi ska skräddarsy allt individuellt för att ge förutsättningar för prestation, säger verksamhetsansvarige Linus Davidsson.

Basen för satsningen förläggs vid Lassalyckans skidstadion, känt som bland annat arrangör av världscupen så sent som i vintras. Området runt Lassalyckan erbjuder bra förutsättningar för löpning, cykling och skidåkning. I tillägg till Lassalyckan har verksamheten tillgång till egna bussar för att nyttja de väl kuperade vägar som finns runtom i regionen. 

 De som antas i Utvecklingsmiljö Västs träningsgrupp erbjuds:

  • Två träningar per vecka.
  • Individuell uppföljning av teknik. Bollplank vid träningsplanering. Tester på rullband mm.
  • Läger, cirka 15 dagar. Två barmarksläger och ett snöläger.Tillgång till fullutrustat gym. Skidanpassat med bland annat stakmaskiner och rullskidband.
  • Vallabod och förvaring av skidor på Lassalyckan bredvid skidspåret.

Den som söker till den regionala Utvecklingsmiljö Väst i Ulricehamn förväntas bedriva en uttalad och tydlig satsning mot nationell/internationell nivå inom längdskidor. Antagningen sker i form av individuella samtal runt träningsbakgrund och ambitionsnivå med den aktivas längdskidsatsning.

Ansökan skickas in via e-post senast 13 juni 2021.

För mer information: Klicka här!

Skribent: Niclas Wiik
E-post: This is a mailto link