Gå till innehåll

Skicross

Skicross
David Mobärg, Sandra Näslund och Erik Mobärg tog en trippel på världscupen i Idre Fjäll 2023.

David Mobärg, Sandra Näslund och Erik Mobärg tog en trippel på lördagen i Idre Fjäll. Foto: Nisse Schmidt, Sportbild

Eric Iljans analyserar succéhelgen: "Inget är bättre än att lyckas på hemmaplan"

Det blev totalt fem pallplatser för det svenska skicrosslaget på hemmaplan i Idre Fjäll. Huvudtränare Eric Iljans kommit hem till Nora och kan både trött och nöjd se tillbaka på en fantastisk tävlingshelg där han analyserar varför det går så bra för Näslund och vilka Erik Mobärgs styrkor är.

– Banan i Idre är helt annorlunda än allt annat vi åkt i år så det är en helt annan grej. Det är så intensivt. Den har minimal fallhöjd men all terräng som är uppbyggd gör att du kan skapa fart överallt. Det blir fysiskt intensivt för du måste jobba hela tiden, säger Iljans.

Det var intensivt att stå på sidan av banan också. Förutom att det är ett stort jobb att få allt att fungera och flyta på är det ännu mer jobb när det är tävling på hemmaplan. Därför hade det svenska laget förstärkning av Viktor Stikko och Otto Hult på träning och service vilket Iljans lyfter som en faktor för de återkommande framgångarna på hemmaplan.

– Vi blev ett lite större team men det är också mer att göra på hemmaplan och för att åkarna ska hinna med allt som ska göras med sponsorer och träffa fans behövs en större maskin. Det är en framgångsfaktor, de kommer inte in som nya utan vet rutiner och känner personerna som är med i laget. Det är en förstärkning som gör att vi kan göra ett bättre jobb, säger Iljans, och fortsätter:

– Det är också mer belönande. Inget är bättre än att lyckas på hemmaplan, utom möjligtvis på mästerskap, och att få lyfta sporten här hemma.

Innan helgen hade också arrangören och laget en hel del att göra för att säkerställa bra förhållanden. Det kom nysnö och det krävde både timmar och manskap för att lösa.

– Organisationen i Idre gjorde en heroisk insats för att få det att fungera. Det kom två decimeter nysnö och organisationen slet. Man glömmer ofta jobbet som man gör innan för att kunna träna och tävla, säger Iljans.

Iljans önskan om första pallen gick i uppfyllelse

Förutom allt arbete runtomkring var det en känslomässig urladdning att stå på sidan om och se Sandra Näslund säkra dubbla segrar lördag och söndag (nummer 34 och 35 i ordningen), David Mobärg vinna på lördagen och Erik Mobärg ta sina första pallplatser i världscupsammanhang med en tredjeplats på lördagen och en andraplats på söndagen. Att se Erik Mobärg på pallen var en av sakerna som Iljans hoppades på inför säsongen Länk till annan webbplats. då Edsåsdalenåkaren inför helgen aldrig tagit en pallplats i världscupen, trots ett brons på VM 2021 och mängder av fina placeringar på världscupen.

Eric Iljans, huvudtränare svenska skicrosslandslaget 2023.

Eric Iljans, huvudtränare för svenska skicrosslandslaget, har anledning att vara glad efter fem pallplatser i Idre Fjäll. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– Erik gjorde en fantastisk prestation. Han har en medalj från VM men har aldrig lyckats ta pallen men nu gjorde han det och på ett fantastiskt sätt. Han hade tålamod och gjorde det han gör bäst. Han har en egen åkstil och löser väldigt mycket grejer på sitt sätt och på ett bra sätt. Det kändes väldigt bra, lycklig för honom. Det var en riktigt lyckad dag, man blir glad i hela kroppen, säger Iljans.

Iljans menar att Erik Mobärgs åkstil skiljer sig från andra åkares. Att armarna fladdrar och att han ibland hamnar i obalans gör att han hamnar i situationer där andra skulle falla men i stället löser han det. Mycket av det beror på hans fysik och ett exempel visade han upp i ett av helgens heat där han fick bakvikt och i princip satt på rumpan i en av de sista terrängvågorna men ändå stod upp över mållinjen och var först över den.

– Många hade lagt sig och bara försökt rädda situationen men han bara höll i och körde. Det är ibland med hjärtat i halsgropen man står och coachar. Men man kan ju träna på mycket gemensamt men ibland måste man göra det man gör bäst själv. Sen är han en drivkraft.

Erik Mobärg i Idre Fjäll 2023

Erik Mobärg såg ut att vara illa ute i Idre Fjäll men löste problemet tack vare sin starka fysik. Foto: Nisse Schmidt, Sportbild

Näslunds hårda jobb för vinsterna: Inte självklart

I lördagens final låg David och Erik Mobärg jämte varandra och det såg ut som att olyckan hade kunnat vara nära. Men det slutade istället med förstaplats för David Mobärg, hans andra pallplats den här säsongen, och tredjeplats för Erik Mobärg.

– De fajtades rätt hårt bröderna. Men det är hårt men rättvist. På något sätt kan man alltid som syskon - man känner varandra så bra att man vet var gränsen går och den är högre än med andra människor. De kommer ha den fajten konstant. De har tränat på den och känt på den hela livet tillsammans, säger Iljans.

David Mobärgs vinst blir hans sjätte totalt (femte individuella) och tionde pallplats i karriären. Sandra Näslunds dubbelseger gav henne seger nummer 34 och 35 samt 14e och 15e segern i rad. Därmed tangerar hon Ingemar Stenmarks rekord i antal segrar i rad – ett roligt rekord även om det rör sig över olika grenar. Men att Näslund varit i princip överlägsen under så lång tid betyder inte att vinst är en självklarhet. Bakom ligger mycket och kontinuerligt jobb.

– Man kan känna att hon ska vinna men det är inte självklart. Hon gör ett djävulskt jobb för att lösa det. I det här fallet gjorde hon som killarna i starten och hoppade vilket ingen av de andra tjejerna gjorde. Och hon höll på att krascha också, sista åket innan första dagens tävling och var då efter i starten, berättar iljans och fortsätter:

– Ändå gör hon jobbet för att hitta rätt rörelse gång efter gång fast den där detaljen är extremt svår att träffa. Det syntes på många andra åkare att det missades men hon har psyket för att göra det hon gjort på tävling hittills. Men det krävs ju mental styrka för att lösa de här sakerna.

Viktigaste jobbet: Glädje, motivation och nyfikenhet

Strategin är, oavsett framgångar, att ta en tävling i taget och det är något Näslund har bemästrat. Nästa tävling blir i Reiteralm och då står hon inför att hitta svårigheterna i den specifika banan och hitta bästa lösningen för att lösa dem.

– Vi måste göra jobbet och Sandra hennes jobb för att hitta möjligheterna varje gång. Det kan synas lättare än vad det är.

Att fokusera på rekord är heller inte prioriterat i verksamheten. Det är roligt när det sker men jobbet handlar om att hålla glädjen, motivationen och nyfikenheten för nya saker uppe hela tiden för att klara av att göra det jobb som krävs, menar Iljans.

– Det är en fantastisk milstolpe att bli jämförd med Ingemar men det är en storhet i att göra jobbet varje gång.

Nu väntar en veckas vila från tävling och sen åker laget tillbaka till Idre Fjäll för träning innan det vankas både världscup och VM inom kort. För Iljans innebär det en vecka på hemmaplan vilket kan behövas efter energiutloppet den gångna helgen.

– Jag blev helt tom för man tar ut sig helt, framför allt mentalt. Allt ska klaffa och vara på plats. Det är naturligtvis en ansträngning. Vi har lyckats med det genom åren. Ett kvitto på att vi är duktiga på Idre men också på situationen att vara hemma.

Vad var bäst med helgen i Idre?

– Nationalsångerna på lördagen, två stycken i rad. Det är fortfarande fantastiskt att lyfta hatten och höra nationalsången.

Läs också: Storslam för svenska laget i Idre Fjäll

Senast uppdaterad
2023-01-23
Publicerad
2023-01-23
Skribent
Lisa Johansson, SSF

UPPTÄCK MER

God jul & gott nytt år!

...

LÄS NYHETEN

Fyra taggade skicrossåkare till Ungdoms-OS i Sydkorea

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, har tagit ut en rekordstor trupp til...

LÄS NYHETEN

Sista VC-stoppet innan jul: Ski Team Sweden Skicross laddar för Innichen

Efter totalt tre pallplatser och fin åkning av hela laget i Val Thoren...

LÄS NYHETEN

Tidig specialisering – webbinarium med Christer Malm

Nu är det äntligen dags för säsongens första webbinarium och denna gån...

LÄS NYHETEN

Skicrosspremiär i Val Thorens med laddat svenskt lag

Val Thorens, Frankrike, står även i år för värdskapet då skicrossvärld...

LÄS NYHETEN

Idre Fjäll och SSF tar emot kvinnliga skicrossåkare: Ska bredda sporten genom internationellt läger

Svensk skicross har länge haft en stark damtradition som genererat en ...

LÄS NYHETEN

God jul & gott nytt år!

...

LÄS NYHETEN

Fyra taggade skicrossåkare till Ungdoms-OS i Sydkorea

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, har tagit ut en rekordstor trupp til...

LÄS NYHETEN

Sista VC-stoppet innan jul: Ski Team Sweden Skicross laddar för Innichen

Efter totalt tre pallplatser och fin åkning av hela laget i Val Thoren...

LÄS NYHETEN

Tidig specialisering – webbinarium med Christer Malm

Nu är det äntligen dags för säsongens första webbinarium och denna gån...

LÄS NYHETEN

Skicrosspremiär i Val Thorens med laddat svenskt lag

Val Thorens, Frankrike, står även i år för värdskapet då skicrossvärld...

LÄS NYHETEN

Idre Fjäll och SSF tar emot kvinnliga skicrossåkare: Ska bredda sporten genom internationellt läger

Svensk skicross har länge haft en stark damtradition som genererat en ...

LÄS NYHETEN

Sandra Näslund nominerad till Jerringpriset för andra året i rad

Hon är inte bara snabbast i världen, hon är också nominerad till Årets...

LÄS NYHETEN

Sandra Näslund nominerad till Årets kvinnliga idrottare - igen

Skicrossuveränen Sandra Näslund är återigen nominerad till Årets kvinn...

LÄS NYHETEN

Alpina och skicrosslandslagets klädpartner hårt drabbat av lågkonjunkturen

Ski Team Sweden Alpines och Skicross samarbetspartner Ridebrain har dr...

LÄS NYHETEN

Presenting Partner

Supporter

Lagsponsorer